het klimaat en de noordpoolLeerlingen ontdekken hoe fossiele brandstoffen zorgen voor klimaatverandering en het smelten van de poolkappen. Vervolgens bekijken ze de oplossingen: schone energie waarmee je slim omgaat.

In het bedreigde Noordpoolgebied wordt het steeds warmer en drukker. Hoe dat komt, dat zoeken de leerlingen uit. In drie lessen komen de leerlingen erachter wat oorzaken zijn voor klimaatverandering en wat voor invloed dit heeft op de Noordpool en haar beroemde inwoner: de ijsbeer. Ze onderzoeken waar ze zelf energie voor gebruiken en hoe ze hier anders mee om kunnen gaan. Ze sluiten af met een eigen actie voor het (school)klimaat.

Het lesmateriaal is ontwikkeld voor groep 6 t/m 8 en stimuleert het onderzoekend leren. Het sluit aan bij het leergebied oriƫntatie op jezelf en de wereld en bij de vakken natuur & techniek en aardrijkskunde. Begrippen zoals 'fossiele brandstoffen', 'CO2', 'energiecentrales', 'schone energie' en 'klimaatverandering' worden uitgelegd aan de hand van vragen, opdrachten en filmpjes. De leerlingen leren:

  • Over het Noordpoolgebied, klimaatverandering, fossiele brandstoffen en CO2.
  • Wat de oplossingen zijn: schone energie en energiebesparing en hoe zij hieraan bij kunnen dragen binnen de school.
  • Werken met een atlas.

Overnamekosten: gratis na registratie bij Greenpeace. Voor eigen kosten: kopieren actiekaarten, evt monopolygeld

Meer informatie bij Greenpeace