afbeelding bij artikel reizende tentoonstelling PNHWelk beeld heb jij eigenlijk als het over energie gaat? Om deze vraag bij jongeren tot de verbeelding te laten spreken, heeft de provincie Noord-Holland in samenwerking met het Noord-Hollands Archief de tentoonstelling ‘Noord-Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later’ gemaakt. De tentoonstelling is vanaf 1 september op de Landschapstriënnale in Nieuw-Vennep te zien. Daarna reist de expositie verder door de provincie.  

Deze interactieve tentoonstelling laat zien welke veranderingen het landschap heeft doorgemaakt door het opwekken van energie en wat voor gevolgen dat heeft voor de toekomst. Al eeuwenlang wekken we energie op en verandert daardoor het landschap. Deze tentoonstelling laat zien waar het allemaal begon, met turf en hout, fossiele brandstoffen als steenkool, aardolie en (aard-)gas, oer-Hollandse molens en gemalen. De tentoonstelling eindigt met een blik op de huidige en toekomstige energiebronnen, waaronder wind, water en zon.

De provincie Noord-Holland streeft naar klimaatneutrale energievoorziening in 2050. Daarom is de stap van energie uit fossiele brandstoffen naar energie uit hernieuwbare bronnen nodig. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat er in 2050 genoeg energie is om huizen te verwarmen en te verlichten? Of om naar school of werk te gaan? Of om voedsel te verbouwen of te importeren? Wat vind jij van de veranderingen van het Noord-Hollandse landschap? Aan de hand van deze tentoonstelling leer je wat voor veranderingen er op het gebied van energie in onze geschiedenis zijn geweest. En welke uitdagingen er voor ons liggen. Aan de hand van een viertal blokken bepaal je als bezoeker zelf wat de beste balans van energie wordt richting het jaar 2050. Ontdek hoe lang het duurt om je telefoon op te laden met turf, wind, water of zon. Deze blokken voegen zich vanaf begin oktober bij de tentoonstelling.

Educatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale lesbrief voor scholieren gemaakt door het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Deze tentoonstelling dient als aanzet tot discussie met jongeren over hoe zij willen dat hun provincie er uit zal zien en het besef hoe ingrijpend de beslissingen van nu voor later zijn. Deze lesbrief is voor leerlingen van de bovenbouw en is vanaf september te vinden op de website van het Noord-Hollands Archief.

Bron: website Provincie Noord-Holland