afbeelding bij artikel wattstrijdWil je deze winter een energiebesparingswedstrijd begeleiden, maar heb je niet het budget voor dure software? Dan kun je vanaf nu gebruik maken van het voor iedereen vrij beschikbare format WATTstrijd.

De WATTstrijd  is een energiebesparingswedstrijd voor de koudere maanden waar wekelijks meterstanden doorgegeven worden voor gas en elektra. De eerste week wordt het basisverbruik bepaald en daarna moet er bespaard worden.  Tijdens de WATTstrijd worden de deelnemers gecoacht en gestimuleerd via een blog en de mail. Onderling vergelijken is heel eenvoudig via de website. Ook krijgen de deelnemers opdrachten en zelfs rekensommen.

Hier kun je het format bekijken en uitproberen.

Doelgroep

De WATTstrijd is erg geschikt voor buurtwedstrijden en ook in te zetten op scholen. Er kunnen makkelijk 80 deelnemers mee doen. De kunst zit ‘m in het bij elkaar krijgen van een grote groep mensen die deelneemt. De begeleiding vindt plaats door bijvoorbeeld NME’ers, energie coöperaties…, zelfstandigen etc.

Veel werk gedurende 5 weken

Het doel van de WATTstrijd is alle deelnemers wakker te schudden en echt op zoek te laten gaan naar hun sluipverbruik en grootverbruikers. Voor het begeleiden en coachen hiervan, het waar nodig corrigeren van de meterstanden en het plaatsen van blogs moet u al snel rekening houden met zo'n 10 uur per week. Je doet het er dus niet zomaar even bij.

De WATTstrijd - met een introductiemoment en een afsluitevent - duurt vijf weken. Want een paar dagen ander gedrag toe te passen is relatief eenvoudig, maar pas door het vol te houden kan het nieuwe gedrag inslijten. En ter motivatie moet een echte prijs in het vooruitzicht gesteld worden.

Vrij beschikbaar

De basisonderdelen voor het zelf opzetten en uitvoeren van een WATTstrijd zijn vanaf nu vrij beschikbaar: een website, een spreadsheet in google en in excel-online en een mailadres en natuurlijk een handleiding.
De WATTstrijd is zonder voorwaarden in te zetten, om in uw regio werk te maken van energiebesparing.  En dus ook volledig aan te passen aan uw wensen. De basis ziet u op de voorbeeldsite – zoals die in de afgelopen vijf jaar ingezet is.  

Eénmalige training

Wilt u met WATTstrijd aan de slag? Kom dan naar de eenmalige training in de Rietschoot in Koedijk op donderdag 28 september (10:30). Deelname kost niets als u met de OV fiets of bus komt. Komt u met de auto dan betaald u €50,- pp.

Voor meer informatie en aanmelden voor de training: Belevingsonderwijs, Guido van Belle, info@belevenisonderwijs.nl.