energieke scholenEnergieke Scholen is een lesprogramma waarbij basisschoolleerlingen aan de slag gaan met energie en binnenmilieu om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken.

Basismodule

In een serie van drie lessen denken leerlingen van de bovenbouw actief mee over energiebesparing en verbetering van het binnenmilieu. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van sluipstroom, het juist gebruik van ventilatieroosters en anders omgaan met licht. Door het lesprogramma wordt een combinatie gemaakt tussen energie-educatie en potentiele verduurzamingsmaatregelen op school. Doel van het programma is aandacht voor en toename van energiebesparende en binnenmilieuverbeterende maatregelen in schoolgebouwen voor basisonderwijs.

Er zijn zes basismodules van drie lessen: Vocht en vieze luchtjes; Stof, viezigheid en geluid; Verlichting en zonlicht; Stekkers en apparaten; Energiegebruik en schone energie; Verwarming en isolatie.

Extra modules

Energieke Scholen is opgebouwd uit verschillende modules. Door deze modules kan elke school het programma uitvoeren op een manier die past bij de eigen situatie. Zo is er een verkorte versie, werken met een gastdocent, een module over zonne-energie, uitbreiding naar ouders of aan de slag met crowdfunding. Kies je eigen variant!

Doelgroep
Groep 5-6 en 7-8 (vrij pittig voor groep 5).

Kosten
Al het materiaal is te downloaden van de website. Zelf aan te schaffen: Een CO2-meter (meet de CO2-concentratie en de temperatuur in de ruimte); energiemeter (meet het stroomverbruik van apparaten); twee Kamerthermometers (meten de luchttemperatuur). Optioneel zijn de volgende meters: Luxmeter (lichtmeter); Decibelmeter (geluidsmeter); Rolmaat.

Praktijkervaringen met Energieke Scholen

Bekijk meer goede voorbeelden...