Afgelopen maandag was de slotbijeenkomst van de Energiedialoog in Arnhem. Middels de Energiedialoog waren alle Nederlanders uitgenodigd om mee te denken over onze toekomstige energievoorziening, want de Rijksoverheid kan en wil de energietransitie niet alleen doorvoeren. De overheid ging daarom in de afgelopen weken de dialoog aan met de samenleving. Middels de Energiedialoog Junior zijn ook de Nederlandse kinderen uitgedaagd mee te denken: zij zijn immers de burgers, de politici én de ondernemers van 2050.

Maar liefst 250 leerlingen van basisscholen uit het hele land deden mee. Zij hebben aan de hand van het lespakket Energieke Scholen zelf oplossingen bedacht om energie te besparen of op te wekken. Deze wensen en ideeën hebben ze verwerkt op postkaarten, die ze hebben opgestuurd aan ruimtevaarder André Kuipers. De jury heeft uit uit deze 250 ideeën een winnaar geselecteerd. De winnaar met het beste idee was van Chandenie van basisschool Strijp Dorp uit Eindhoven. Zij bedacht om energie uit de bliksem op te vangen en dit te gebruiken als stroom in onze huizen. Chandenie en haar hele klas ontvingen uit handen van André Kuipers een Waka Waka lamp. André Kuipers overhandigde daarna alle ideeën van de kinderen aan minister Kamp, met de boodschap dat ook de toekomstige generatie meedenkt over een duurzame energievoorziening in 2050.

De klas van Chandenie heeft daarna nog een meet & greet gehad met de bekende ruimtevaarder André Kuipers en daarna heeft Chandenie samen met haar hele klas het winnende idee verbeeld in een filmpje, dat jullie hieronder kunnen bekijken. Chandenie, gefeliciteerd! Verder willen we alle kinderen van de andere deelnemende scholen ook heel erg bedanken voor het insturen van hun goede ideeën.