breeam nl juniorHoe duurzaam is een basisschool? Leerlingen vinden het zelf uit met BREEAM-NL Junior. BREEAM-NL Junior Milieuscan Basisschool is een lespakket waarmee leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart brengen.

BREEAM-NL Junior–Milieuscan Basisschool is een lespakket met een set van 10 scorekaarten waarmee leerlingen zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart brengen. Daarmee ontdekken zij wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Zij presenteren hun bevindingen en aanbevelingen aan de klas en aan de directeur.

Leerlingen leren door te observeren wat duurzaamheid in hun eigen leefomgeving betekent, op verschillende thema’s zoals energie, afval en groen. Daarnaast leren zij hoe zij hun bevindingen kunnen vertalen naar een advies voor de directeur.

Meer informatie bij de Dutch Green Building Council

Vervolgstappen

Uiteraard is inventariseren slechts een eerste stap. De milieuscan BREEAM-NL Junior gebruik je bij voorkeur om daarna aan de slag te gaan met het verduurzamen van de school. Je kunt hier zelf een project van maken, maar je kunt bijvoorbeeld ook aansluiten bij de initatieven van de makers van deze milieuscan:

  1. Het internationale keurmerk Eco-Schools richt zich op gedrag en kennis van leerlingen over duurzaamheid. De Eco-scan die gebruikt wordt door Eco-Schools is identiek aan BREEAM-NL Junior. De scan wordt jaarlijks uitgevoerd, om de voortgang te monitoren en nieuwe actiepunten te formuleren.
  2. BREEAM-NL-keurmerk voor duurzame (school)gebouwen dat zich richt op verbetering van de duurzaamheidsprestaties van het gebouw.

Praktijkervaringen met BREEAM-NL Junior

Bekijk meer goede voorbeelden...

Praktijkervaringen BREEAM-NL Junior / Eco-Schools

Kinderen als belangrijke stakeholders Waardevolle School Zaandam (PO)

In 2015 hebben partners van de Dutch Green Building Week (DGBW) gezamenlijk afgesproken een concept te ontwikkelen voor het realiseren van een ‘Waardevolle School’. Een duurzaam gebouw, goed beheer, duurzaam gedrag én ruimte voor educatie over duurzaamheid; dat zijn de ingrediënten van ‘De Waardevolle School’. Vrije School Zaanstreek is hiervoor het… Lees meer...