Praktijkervaringen

Zonnepanelen op AOC Oost in Twello (VMBO)

aoc oost twello groepsfotoHet AOC Oost in Twello doet mee aan het programma Eco-Schools en kreeg recentelijk een nieuw gebouw. Op het dak van de prachtige nieuwe school liggen zes zonnepanelen. De opbrengst van deze panelen valt in het niet vergeleken bij het totale energieverbruik van de school; de panelen zijn in eerste instantie dan ook vooral bedoeld als lesmateriaal! In een lokaal is de opbrengst van de panelen te zien. Bovendien is er een website, waarop de opbrengsten te volgen zijn.

In de lessen over energie wordt de opbrengst bestudeerd en geanalyseerd; waarom er de ene dag wel veel opbrengst is en de andere niet? Zo kan per ook per maand en per jaar worden bekeken wat de resultaten zijn en welke oorzaken daaraan ten grondslag liggen. Leerlingen en docenten hebben het over het moment van energiebehoefte en het moment van energievraag, het verschil daartussen en mogelijke oplossingen daarvoor. Hierdoor wordt ervaren dat we met alleen zonne-energie wel erg afhankelijk zijn van het moment dat de zon schijnt. Leeringen denken na en discussiƫren over duurzaam gebruik van energie. Waarin maak jij de keuzes om te besparen? Hoe ga jij om met energie?

aoc oost twello grafiekNaast het zien en ervaren van de zonnepanelen, rekenen de leerlingen er ook mee. Er ontstaat bewustzijn ten aanzien van het eigen energieverbruik en de beperkte hoeveelheden fossiele energie. Ook diverse basisbegrippen passeren de revue. Zo gaan de leerlingen onder andere aan de slag met gemiddelde opbrengsten, jaaropbrengesten, terugverdientijden en break-evenpoints.

Vanuit het Eco-team worden de lessen met belangstelling gevolgd. Ook zij werpen regelmatig een blik op het paneel om de opbrengsten te bekijken. Sinds februari 2014 leveren de panelen energie en de opbrengst is zo goed, dat de school al over de helft is van de terugverdientijd. Ookal waren de panelen vooral bedoeld als lesmateriaal; die opbrengst is natuurlijk mooi meegenomen. Voor de duurzaamheid van het gebouw zou het wenselijk zijn om op den duur het hele dak vol te hebben met zonnepanelen en -collectoren.